Onze missie is het toegankelijk maken van links gedachtegoed. Met artikelen, podcasts, media-stunts, demonstraties en informatieve Instagram-, Twitter- en Tiktokcontent slaan wij een deuk in de liberale en conservatieve publieke opinie. Met name extreemrechts speelt gretig in op de vervreemding die jongeren ervaren door toenemende problematiek, dreigende crises en polarisatie. Wij maken jongeren weerbaar door ze te informeren en te activeren rondom de belangrijke issues van onze tijd.

BROODBUIS is een collectief van jonge activisten die niet meer vanaf de zijlijn toe willen kijken hoe rechtse en racistische frames de overhand hebben in het publieke debat. Het is ontstaan vanuit de frustratie dat er geen goed antwoord is op extreemrechtse mediakanalen zoals de Telegraaf, De Dagelijkse Standaard, GeenStijl en Powned, die bij elkaar maandelijks een publiek van miljoenen jonge, beïnvloedbare mensen bereiken met een constante bevestiging van valse frames over ‘gelukszoekers’, ‘allochtonen’, ‘uitkeringtrekkers’, ‘wokeness’ en dogma’s over persoonlijke verantwoordelijkheid die mensen in een benadeelde positie de schuld in de schoenen schuift.

Internationaal zijn er in reactie op dat soort rechtse persoonlijkheden en propagandaclubs een aantal Engelstalige, linkse tegenhangers ontstaan die gezamenlijk inmiddels miljoenen jonge volgers bereiken. Denk aan ContraPoints, hbomberguy, Philosophy Tube en het Gravel Institute, die samen met nog een aantal creators onder de verzamelnaam “breadtube” vallen - een verwijzing naar het boek The Conquest of Bread van Kropotkin, een van de grondleggers van het anarchisme. In Nederland hebben we rechtse media en persoonlijkheden te over, maar nog geen goede, linkse repliek. Daar moet een einde aan komen. 

Het is tijd om jongeren op een eerlijke manier te onderwijzen over de machtsstructuren waar ze mee te maken hebben. Het is tijd om het gesprek aan te gaan over alternatieve manieren om onze samenleving in te richten, in plaats van de eeuwige hebzucht, groei en uitbuiting die inherent is aan het kapitalisme. Het is tijd voor een einde aan racisme, moslimhaat en discriminatie tegen LHBTI+’ers. Het is tijd voor broodnodige positieve verandering, solidariteit en échte gelijkwaardigheid.

Het is tijd voor BROODBUIS.