Tammies week: de tragiek van het vaccindebat

Foto van Tammie
door:
Tammie Schoots
3 minuten
leestijd

Het was een week van uitersten. Aan de ene kant staat het beeld me bij van Hugo de Jonge bij de eerste vaccinatie, hij zei nog net niet “stop met zeuren, steek het er maar snel in”. Aan de andere kant stond daar Willem Engel, die met open armen de sceptici van het vaccin binnenharkten. Als pingpongballetjes worden we constant heen en weer gestuiterd: wél of niet. Tussen die twee titanen lijkt weinig ruimte voor twijfel. Als iemand daartussenin blijft steken dan wordt die al snel naar één kant getrokken. Maar wat nou als iemand waar je zielsveel van houd aan de ‘verkeerde’ kant staat?


Mijn Tante

Nagenietend van het kerstdiner, reed mijn tante me naar huis. Het was eerder een kwestie van wanneer dan of we het er over zouden hebben. Toen ik het losjes ter sprake bracht viel er een stilte. Mijn tante, een jonge krachtige vrouw, werd opeens heel klein. Haar rug kromde en ik zag haar tanden zachtjes in haar binnenmond drukken. Terwijl het schaamrood nog net niet op haar kaken stond, zei ze: "Ik weet niet of ik mijn kinderen wel wil laten inenten." Ik schrok. Mijn nichtjes zijn 10, 8 en 6. “Ze moeten nog zo lang en we weten niet wat de lange termijn effecten zullen zijn. Ik wil ze gewoon beschermen.”

Het was ontwapend. Een vrouw gevangen tussen twee grote narratieven. Natuurlijk is ze niet tegen vaccineren, maar dat sluit niet uit dat ze ook naar antwoorden zoekt. Aan haar reactie kon ik zien dat ze zich schaamde, en dat snap ik heel goed, het coronadebat verscheurt families. Al menig familieruzie zal er zijn geweest die uitmondde in lange radiostiltes.


Uitersten

In het debat rondom vaccins benadrukt Hugo de Jonge constant dat we er snel aan moeten gaan zonder de legitieme zorgen te erkennen. Die grote snelheid voelt alsof er zorgen aan de kant worden geschoven. Het lijkt me niet irreëel om je af te vragen welke stoffen je kinderen nou precies binnenkrijgen. Als een gevaarte komt dat prikding op je afstormen terwijl al die vragen nog onbeantwoord blijven. Dan lijkt het alternatief, viruswaarheid en Willem Engel, toch snel aantrekkelijk. Zij geven een duidelijk antwoord.

Wat er verkeerd gebeurt aan de kant van de overheid is dat ze mensen niet op de juiste manier benaderen. Velen zijn helemaal niet tegen vaccineren maar hebben vragen, moeten wennen of hebben even een hand op de schouder nodig: "Het komt allemaal wel goed." Het beleid van de Jonge lijkt er eerder op gericht om zo snel mogelijk dat vaccin erin te jassen. Hierdoor ontstaat er een tegenstelling tussen wél versus niet het vaccin willen. Als overheid positioneer je je dus als een van de twee ‘kampen’ terwijl vaccineren de objectieve oplossing uit de crisis is.


Hierdoor zijn we verstrengeld geraakt in een maatschappelijk krachtenveld waar we maar niet uit lijken te komen. Wél-niet, wél-niet, wél-niet, en zo blijven de twee uitersten maar aan elkaar trekken. Laat hier geen misverstand over bestaan, voor mij is het zo simpel als maar kan: vaccineren is de oplossing. Maar de manier hoe het medicijn wordt gepresenteerd jaagt mensen met legitieme twijfels in de klauwen van Willem Engel. We hebben meer nodig dan slechts de stoïcijnse medici aan de talkshowtafels, die opsommen wat er in het vaccin zit. We hebben behoefte aan Hugo de Jonge die met open armen zegt: "Met uw kinderen komt het goed."

De coronacrisis lijkt ons constant lijnrecht tegenover te zetten, je bent vóór of tégen. Hoe navigeer je dit gepolariseerde debat zonder de mensen die je liefhebt kwijt te raken? Ik weet nog dat ik met mijn oudere stiefnichtje naar de Harry Potter-films ging, nu deelt ze schreeuwende berichten op haar sociale media, we moeten ‘wakker’ worden. De moeder van mijn beste vriendin heeft me altijd opgevangen toen ik thuis problemen had. Inmiddels zie ik haar alleen nog maar terug op virale video’s waarin ze luidkeels tegen de overheid protesteert.

We worden verscheurd door de gewelddadigheid van een gepolariseerd gevecht. Het is zo makkelijk om anderen weg te zetten als ‘van de foute kant’, het is veel moeilijker om de mensen waar je van houdt te leren begrijpen.