Linkse handen maken licht werk: over steunverklaringen voor BIJ1

Sylvana Simons naast een poster van BIJ1
door:
BROODBUIS
5 minuten
leestijd

Jade (GroenLinks) en Sander (SP) roepen op: help BIJ1 aan die steunverklaringen! Op 17 maart mogen we weer massaal naar de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Inmiddels zijn de verkiezingsprogramma’s en lijsttrekkers van de meeste partijen al bekend en zijn ze druk bezig met het voeren van campagnes om de zwevende en jonge kiezer aan hun kant te krijgen. Echter hebben partijen die nog niet in de Kamer zitten nog een cruciale klus te klaren, namelijk het bemachtigen van genoeg ondersteuningsverklaringen. DWARS-lid Jade en Sander, lid van ROOD, vertellen waarom zij oproepen om de ondersteuningsverklaring van BIJ1 te tekenen.

De nieuwe partijen moeten aan verschillende eisen voldoen voordat ze deel mogen nemen aan de verkiezingen. Zo moeten ze een kandidatenlijst paraat hebben, een borgsom van €11.250 betalen en genoeg ondersteuningsverklaringen per kieskring halen. Deze ondersteuningsverklaringen moeten worden getekend door kiesgerechtigden die de verkiezingsdeelname van de partij steunen. Ze worden afgelegd in het gemeentehuis en kunnen tot en met 1 februari worden ondertekend.

"BIJ1  kan een enorm sterk tegengeluid bieden in de Kamer, waar de rechtse status quo nog altijd regeert."

Ook als je geen lid bent van die partij kun je de keuze maken om een ondersteuningsverklaring te ondertekenen. Als GroenLinkser mag je dus gewoon tekenen voor BIJ1, VOLT of welke partij dan ook. Jade en Sander zijn beiden lid van een andere partij en jongerenorganisatie, maar roepen wel op om BIJ1 aan haar verklaringen te helpen.

Jade

Hoewel ik fervent DWARS’er ben, vind ik het erg belangrijk om mede linkse partijen te steunen. Terwijl links elkaar continu de tent uitvecht, is Nederland de afgelopen decennia steeds harder en rechtser geworden. Volgens de laatste peilingen van EenVandaag komt links (SP, PvdA, GL, PvDD en DENK) uit op slechts 41 zetels. Dat is er één minder dan VVD in haar eentje. Precies om deze reden vind ik het belangrijk om te kijken naar datgene wat ons verbindt: de strijd tegen het neoliberale (inmiddels demissionaire) Rutte lll.

BIJ1 is in mijn optiek een zeer waardevolle toevoeging in deze strijd. Ze is de enige partij die zich zo standvastig antikapitalistisch profileert en kan een enorm sterk tegengeluid bieden in de Kamer, waar de rechtse status quo nog altijd regeert. Ik ben het dan wel niet altijd eens met de wijze waarop zij zich uiten en bij lange na niet met het hele verkiezingsprogramma, maar toch zie ik alleen maar voordelen in de landelijke participatie van de partij. Simons heeft in haar periode als raadslid in Amsterdam nooit eerder genoemde termen als ‘intersectionaliteit’ geïntroduceerd, met een motie over eenouderstandpunten een hoop alleenstaande ouders een hart onder de riem gestoken en voor veel hoognodige bewustwording in de Raad gezorgd. Als ze dit op gemeenteschaal al voor elkaar kregen, laat staan hoe ongelofelijk veel invloed ze op landelijk niveau zouden hebben.

Enkele partijpunten en visies van BIJ1 die mij erg aanspreken zijn de verhoging van het minimumloon, de noodzakelijke aanpak van institutioneel racisme en meer oog op de minder bevoordeelden in onze samenleving. Zo is de opvolger van Simons in de Raad, Jazie Veldhuyzen, erg actief bezig om daklozen meer steun te bieden in deze crisis. Deze ongelofelijke nadruk op empathie en de praktisering ervan is wat Nederland ontzettend hard kan gebruiken. Daarom teken ik een ondersteuningsverklaring voor BIJ1 in de kieskring Limburg en hoop ik dat veel mensen met mij meedoen. Help BIJ1 de Kamer in!

Sander

Als lid van SP en diens jongerenorganisatie ROOD, vind ik de strijd voor economische rechtvaardigheid een topprioriteit. Ik geloof namelijk niet dat we echte gelijkwaardigheid kunnen bereiken binnen een (neo)liberaal systeem, simpelweg omdat onderdrukking en ongebalanceerde machtsverhoudingen daar inherent aan zijn. In de strijd voor gelijkwaardigheid en tegen de onderdrukking van minderheden moet wat mij betreft dus kritiek op het economische systeem een centrale plek hebben. Maar dat geldt ook andersom, we weten allemaal dat juist gemarginaliseerde groepen als geen ander economische onderdrukking ervaren. De vertegenwoordiging en (politieke) emancipatie van gemarginaliseerde groepen is dus ook een cruciaal onderdeel in de strijd voor gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. Hierom speelt intersectionaliteit ook een belangrijke rol in mijn eigen activisme en vandaar dat ik persoonlijk heel blij ben met het ontstaan en de opkomst van BIJ1.

"Als we iemand nodig hebben in de Tweede Kamer is het Sylvana Simons wel."

BIJ1 heeft zich in korte tijd al weten neer te zetten als een van dé stemmen op links, en dat met een dermate inclusief karakter dat het heel veel mensen weet te vertegenwoordigen die zich normaal gesproken totaal niet gehoord voelen in Den Haag. Vertegenwoordiging doet er namelijk toe, al helemaal in de politiek. Een groep witte mannen kan simpelweg niet de belangen van alle Nederlanders vertegenwoordigen en het zou ook geen recht doen aan de diversiteit van onze samenleving. Rolmodellen hebben een enorm belangrijke functie in politieke participatie, het werkt een betere vertegenwoordiging ook in de hand omdat het voorheen ongehoorde mensen het gevoel heeft dat ze wél gehoord worden en dat het zin heeft om zelf ook politiek actief te zijn. Laat het met vertegenwoordiging in de Nederlandse politiek nu juist dramatisch gesteld zijn: in 2017 stond er geen één zwarte politicus op een verkiesbare plek, nul.

Als ik kijk naar de Tweede Kamer mis ik een aantal dingen. Ik mis een anti-imperialistisch geluid, ik mis het hardop nadenken over alternatieven op het neoliberalisme - antikapitalisme dus - en ik mis antiracisme. De enige zittende politicus die in mijn ogen al deze belangen wél vertegenwoordigt is Sadet Karabulut, maar tot mijn grote spijt doet ze niet mee in de aankomende verkiezingen. Mede daarom vind ik Sylvana Simons en BIJ1 zo’n welkome verandering. Als we iemand nodig hebben in de Tweede Kamer is het Sylvana Simons wel. Ze is keihard anti-imperialistisch, antikapitalistisch en antiracistisch. Ze strijdt ondanks helse racistische en seksistische tegenstand al jaren onvermoeid voor de belangen van ongehoorde groepen en ze is zo enorm belangrijk voor de vertegenwoordiging. Ze weet ook telkens precies de zere plek te vinden, en  bijt zich daarin vast totdat men er écht niet meer omheen kan. Simons drukt Nederland keer op keer met de neus op de feiten.

Wat mij betreft kan het belang van BIJ1 en Simons in de kamer niet overschat worden. Ik denk dat we de scherpe en ietwat radicale interrupties, moties en wetsvoorstellen die BIJ1 kan brengen heel hard nodig hebben. Zelfs met één zetel kan dit het dagelijkse gesprek veranderen, kijk naar de enorme invloed op het politieke discours die een FvD helaas heeft met slechts twee zetels heeft (eigenlijk praktisch één, daar ze nooit aanwezig zijn om vragen te stellen, tenzij ze er een populistisch Facebook-filmpje uit kunnen halen). Ook als SP’er is het daarom van belang om ervoor te zorgen dat BIJ1 de Kamer inkomt. BIJ1 in de Kamer helpt met propageren en normaliseren van socialisme, van de haat voor de macht van grootkapitaal en van de strijd tegen allerlei vormen van onderdrukking én BIJ1 in de Kamer zorgt ervoor dat een grote groep jonge mensen zich serieus genomen voelen en zich vaker en intensiever politiek gaan betrekken.

Daarom roepen wij iedereen op om ondersteuningsverklaringen te ondertekenen en te regelen voor BIJ1. Je hoeft niet eens lid te zijn of op ze te stemmen, maar jouw ondersteuningsverklaring kan wel honderden stemmen schelen die anders misschien niet eens uitgebracht worden. Vraag ook direct aan je vrienden of familie of ze hun steentje bij kunnen dragen. Help BIJ1 de kamer in.


Op dit moment zijn er in Limburg, Nijmegen, Friesland, Tilburg, Overijssel, Den Helder, Dordrecht, Drenthe en Zeeland nog een aantal ondersteuningsverklaringen nodig. Deze kunnen tot 1 februari worden getekend. In iedere kieskring zijn er slechts 40 verklaringen nodig, dus jouw verklaring maakt enorme impact. Alle informatie over ondersteuningsverklaringen kun je hier vinden: https://www.bij1.org/ondersteuningsverklaringen