Jades week: Liever bommen gooien dan kinderen helpen

Foto van Jade Joosten
door:
Jade Joosten
2 minuten
leestijd

Op dinsdag werd een motie over vluchtelingenkamp Moria verworpen. Deze werd ingediend door GroenLinks-lid Van Ooijk: hij stelde voor om vijfhonderd kinderen uit het miserabele kamp naar Nederland te halen.

Gezien de meeste partijen al een duidelijke keuze hadden gemaakt, hing alles af van het CDA. Het CDA is een christelijke partij, waarbij je zou verwachten dat ze keuzes maken waarin deze normen en waarden ook duidelijk terug te zien zijn. Helaas is niets minder waar: ook zij stemden tegen de motie en besloten om 500 onschuldige kinderen te laten vergallen in de hel die Moria heet. Het was al eerder bekend dat de omstandigheden in dit kamp niet te relativeren zijn: baby's worden door ratten gebeten, er is een gebrek aan sanitaire voorzieningen en een barre winter werkt ook niet in het voordeel. Een wijs man genaamd Jezus zei ooit: laat de kinderen tot mij komen en verhindert ze niet. Wanneer gaat nota bene het Christen-Democratisch Appèl dit nou eens praktiseren?

Dezelfde dag dat de motie verworpen werd, verscheen er een interview met Bente Becker (VVD) in de Trouw. De politica is volgens haarzelf een professional op het gebied van migratiebeleid. Ze gaat tevens regelmatig op PVV-corvee en verwachtte onlangs ook eens zeer opmerkelijk ‘een complimentje van de PVV’. In dit interview slaat ze wederom populistische wartaal uit. De titel alleen luidt al: ‘Het asielverhaal van de VVD is niet hard maar humaan, dat geloof ik oprecht’. Helaas woont Bente in een sprookjeswereld, want de VVD migratieideeën zijn allesbehalve ‘humaan’; op hun site wordt naar een hoop vluchtelingen gerefereerd als ‘gelukszoekers’ (alsof VVD’ers niet de grootste hedonisten ter wereld zijn) en wordt er onderscheid gemaakt tussen hen en iets als ‘echte vluchtelingen’, wat dat ook in mag houden.

Verantwoordelijkheid

Het is en blijft ironisch dat uitgerekend dit soort rechtse partijen zo’n belachelijk inhumaan en apathisch beleid willen voeren en nadien het lef hebben om vluchtelingen te reduceren tot ‘gelukszoekers’. Zij zijn namelijk diezelfde partijen die totaal niet bereid zijn om hun hand uit te steken naar hun medemens. Zo wil het VVD het geld dat wordt uitgegeven aan ontwikkelingshulp terugbrengen en vinden zij het ‘niet alleen een taak van de overheid’. Dit terwijl zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor het feit dat mensen gedwongen moeten vluchten uit hun thuisland: waren het niet Ruttes kabinetten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van meer dan 2100 luchtaanvallen in Irak en Syrië van 2012 tot 2018, met als gevolg talloze onschuldige doden? Zijn we de bombardementen op Hawija al vergeten, die minstens 70 Irakezen het leven hebben ontnomen?

Het is naïef om te stellen dat VVD- en CDA-beleid ‘humaan’ is, terwijl zij ondertussen doorgaan met de uitvoering van militaire interventies en het ontwrichten van de internationale orde. Deze partijen weten goed hoe alles begint, maar niet hoe het eindigt. Ze weten imperialistische machtsverhoudingen te onderhouden door middel van geweld, maar willen de consequenties hiervan niet onder ogen komen. Oorlogen voeren, maar geen onschuldige vluchtelingen, nota bene kinderen, tegemoet willen komen. De zelfreflectie bij beiden partijen mist volledig: de kern van de oplossing ligt ook voor een groot deel bij henzelf. CDA en VVD; fix je beleid en doe eens een poging naar pacifisme. Bied oprechte hulp aan de landen die mede door jullie in de put zitten, dan praten we daarna wel verder over ‘humaan’.