Jades week: doxing en trending

Foto van Jade in het bos
door:
Jade Joosten
2 minuten
leestijd

Als je een beetje bekend bent met de wondere wereld van Twitter én links tuig bent, ken je mij waarschijnlijk al. Een paar maanden geleden besloot ik om deze app als uitlaatklep te gaan gebruiken voor al mijn boosheid. Deze is voornamelijk gericht op het neoliberalisme, Bente Becker en andere vervelende dingen. Inmiddels kijken er een stuk of 4700 mensen mee, wat super tof is! Helaas heeft alles een keerzijde en precies hierover zal ik in deze tweewekelijkse column in geuren en kleuren over vertellen.

De notoire dox

Een tijdje geleden tweette ik commentaar op de losbandigheid van de uitspraken van twee bekende youtubers, Milo en Slotta. Ze maken dikwijls grove opmerkingen (inclusief doodswensen) over mensen met bepaalde uiterlijke kenmerken en de Social Justice Warrior die ik ben, had daar een mening over. Sinds die mening op het internet staat, hebben een aantal voetbaljongentjes me in hun vizier. Mijn favoriete beledigingen vanuit hen zijn o.a zijn Jood Jasten, deugpinda en Azi-aatje.

Vorige week doken er in een tijdspanne van een paar dagen twee doxaccounts op met daarop mijn straatnaam, de namen van m’n gezinsleden en dergelijke. Ik wist wel dat dit eraan zat te komen, maar het was toch weer even schrikken. Gelukkig hebben mijn mede linkse ratten me top opgevangen en zijn de accounts inmiddels uit de lucht. Ik heb tevens een aangifte gedaan bij de politie, dus watch your backs.

‘Jade Joosten’

Naar aanleiding van de dox en ongeremde haat vanuit de voetbalnationalistische hoek, had ik zin om weer iets bizars uit te spoken op het world wide web. Ik heb mijn naam tot een soort links cultfenomeen gemaakt en de beruchte Jade Joosten-chain gestart. Ongeveer een uur en meer dan 1300 ‘Jade Joosten’ tweets later was ik #1 trending. Veel mensen vroegen zich af waarom, maar dat wist ik zelf ook niet helemaal meer. Het kwam gewoon neer op een geëscaleerde own van reactionair-rechts. Ik hoop in ieder geval dat ze nachtmerries over me hebben gehad die avond.


Afgezien van het feit dat ik hier nu doodleuk over heb geschreven, hebben dit soort gebeurtenissen toch een grote impact op je leven. Ik ben me bewust van het feit dat ik me in een benadeelde positie bevind als vrouw van kleur: mijn afkomst maakt me een makkelijker en kwetsbaarder doelwit. Racistische leuzen en seksistische opmerkingen liggen continu op de loer. Het is soms dodelijk vermoeiend om me uit te spreken over onrecht, wetende dat een groot deel van Nederland me altijd zal percipiëren als ‘doorgeslagen Aziaat’. Ik ben inmiddels wel een stuk weerbaarder dan menig mens en heb het op een ludieke wijze aangepakt, maar dat neemt niet weg dat doxing ongelofelijk fout is. Het is een akelig onderdrukkingsmiddel dat veelal wordt gebruikt om gemarginaliseerde groepen nog verder monddood te maken. Het is oké en bovendien doodnormaal om het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar dit soort dreigementen zijn nooit de goede manier om het aan te pakken. Enfin: houd persoonlijke gegevens, uiterlijke kenmerken en dergelijke irrelevante zaken buiten politieke discussies en ga op een volwassen manier met elkaar de dialoog aan. Blijf lief voor elkaar (uitgezonderd voor nazi's).