BROODBUIS

Het Broodbuis logo op een rode ondergrond
door:
Sander Van Der Kraan
3 minuten
leestijd

In het kort BROODBUIS is een collectief van jonge, links-progressieve denkers. Waar op rechts al jaren verschillende media het mondstuk zijn van conservatieve, rechtse politiek, is er op links nog geen passend antwoord. De missie van BROODBUIS is het toegankelijk maken van links gedachtegoed en linkse opinie, achtergrond en duiding van de actualiteit, om zo een grote groep jongeren bewust te maken en te activeren voor maatschappelijke issues. Om dit te bereiken bieden we een diverse groep jonge makers een platform, maar maken we ook actief BROODBUIS-branded content. Daarvoor zijn we actief op verschillende kanalen: tot nu toe met name op onze website, Twitter en Instagram, maar op termijn zullen er ook video’s en podcasts beschikbaar komen.

Waarom?

Wij kijken naar Nederland en zien een alsmaar groeiende economische ongelijkheid. We zien voor onze ogen jarenlange destructieve bezuinigingen op onze sociale voorzieningen; steeds ontoegankelijker hoger onderwijs, steeds duurdere zorg, stagnerende lonen en extreem stijgende huizen- en huurprijzen. De partijen die dit uitgevoerd en gefaciliteerd hebben worden onverminderd herkozen en een echte ommekeer lijkt onbereikbaar. Rechtspopulisten met fascistische idealen spelen gemakkelijk in op deze terecht groeiende frustratie. Etnisch-culturele minderheden worden aangegrepen als zondebok en haatdragend gedachtegoed wordt iedere dag een stapje normaler. Wij huiveren bij het idee van de afnemende verdraagzaamheid die dit tot gevolg heeft, en bij de uitwerking die dit mogelijk kan hebben. Dit is de norm die we tegenwoordig kennen, dit is onze realiteit. Het is hoog tijd voor urgente verandering.

Daarom strijdt BROODBUIS voor een maatschappij waarin voor iedereen ruimte is. Voor onvoorwaardelijke, radicale gelijkwaardigheid. Tegen racisme, LGBTQ+-haat, moslimhaat. Voor een écht eerlijke verdeling van de welvaart. Voor een systeem dat voor iedereen werkt. Voor een samenleving die voor iedereen veilig is.

Hoe?

Informatie is het belangrijkste goed van onze tijd. Een tijd waarin alles draait om online gezien worden, om clicks en views. Zonder die aandacht is het vrijwel onmogelijk om je idealen te manifesteren. Om die aandacht te grijpen en vast te houden is het cruciaal dat de manier waarop je iets communiceert toegankelijk en overdraagbaar is, tegenwoordig is de vorm daarin namelijk veel bepalender dan inhoud.

We zien dit overal om ons heen. Met name op de rechterflank van het politieke spectrum hebben ze kaas gegeten van online communicatie en verschillende tactieken om met name jonge mensen te overtuigen van bepaalde politieke denkbeelden. Internationaal is er ook toegankelijk links geluid, met name een handvol YouTubers weet met een hoge dosis flair linkse idealen effectief te vertalen naar begrijpelijke inzichten, die daardoor makkelijk onderling overdraagbaar zijn tussen jongeren. Nederland mist een dergelijke toepassing nog, en daar is BROODBUIS voor.

Wat?

BROODBUIS lanceert als collectief van jonge idealisten die eropuit zijn andere jongeren te bereiken met dit soort toegankelijke content. Een onmisbare manier om dit vandaag de dag te realiseren is zonder twijfel via sociale media. We zijn daarom heel actief op Instagram en Twitter.

Maar naast snelle, behapbare content, is er ook ruimte voor verdiepende achtergrondstukken en scherpe opinie. Eén van de belangrijkste functies van BROODBUIS is namelijk ook het zijn van een spreekbuis voor links-progressieve jongeren, waarin jonge makers de ruimte krijgen zich te ontwikkelen en te profileren.

Verder is video een van onze belangrijkste vormen van communicatie, omdat we geloven dat dit dé manier is om een jonger publiek te bereiken en mee te nemen in een bepaalde denkwijze.

Tenslotte richten we ons ook op verdiepende en entertainende podcasts.


Dit is BROODBUIS. Dit is wat we willen bereiken en dit is hoe we dat gaan doen. Volg ons op alle genoemde kanalen en blijf ons in de gaten houden!